Televizoarele cu ecran curbat nu mai sunt de mult o noutate. Se merita insa sa cumperi un asemenea TV?
In acest articol iti voi prezenta in detaliu parerile pro si contra in ceea ce priveste cumpararea unui TV curbat.
Navigare Rapida
Pareri in favoarea TV-urilor cu ecran curbat
1. Imbunatatesc imersiunea
Acesta este argumentul principal in favoarea TV-urilor curbate. Mai exact imbunatatirea imersiunii se refera la faptul ca atunci cand imaginea este curbata, ceea ce privesti pare sa te inconjoare, si sa te atraga mai adanc in mijlocul actiunii.
2. Sentimentul de adancime este intensificat
Cea mai comuna reactie a persoanelor care privesc un TV curbat este aceea ca imaginea pare a fi 3D, chiar daca sursa ei este 2D. Asta datorita curbarii marginilor laterale catre privitor lucru care imbunatateste perceptia de adancime.
La televizoarele curbate Samsung acest lucru este si mai bine accentuat prin ajustarea contrastului in anumite parti ale imaginii de pe ecran.
3. Campul vizual este mai mare
Indoind marginile ecranului catre tine ai impresia ca vezi o imagine mult mai intinsa decat aceea pe care o vezi in cazul unui TV cu ecran plat.
4. Contrastul este mai bun decat la TV-urile cu ecran plat
Un argument interesant, la baza caruia sta ideea ca ecranele curbate concentreaza lumina dinspre ecran catre ochii tai mai bine. Gandeste-te la felul in care o antena parabolica intensifica semnalul in LNB. Diferenta este un contrast mai mare cu 1.5x – 1.8x, decat ecranele plate.
5. Distanta de vizualizare uniforma
Argumentul producatorilor este ca TV-urile curbate urmaresc mai bine forma rotunda a ochiilor, astfel imaginea este mai concentrata si mai usor de privit.
Aceasta idee s-a nascut din folosirea ecranelor curbate in cinematografe, unde curbarea a ajutat la pastrarea claritatii imaginii chiar si in colturile ecranului de proiectie.
Ce trebuie sa stii este ca aceasta imbunatatire a claritatii imaginii se simte mai mult la TV-urile cu diagonale foarte mari.
6. Obtii un unghi de vizualizare mai mare
Desi in teorie, indoirea muchiilor ecranului in fata ar micsora unghiul de vizualizare nu l-ar mari. Se stie insa foarte bine ca TV-urile LCD LED au o problema de directionalitate. Felul in care lumina vine dispre un ecran LCD face ca atunci cand privesti ecranul mai din lateral, atat culorile cat si contrastul se distorsioneaza.
In cazul ecranelor curbate, felul in care curbura ecranului ajusteaza directia luminii face ca atat contrastul cat si culorile sa nu sufere nicio distorsionare.
7. Televizoarele curbate arata fain
Desigur ca pentru cei care calitatea imaginii este cea mai importanta, aspectul, design-ul tv-ului cu siguranta nu va fi niciodata un argument serios.
Insa statisticile recente arata ca design-ul a ajuns un factor foarte important pt. cei interesati de cumpararea unui televizor.
Televizoare curbate cu raport calitate/pret bun:
Televizoare Samsung cu ecran curbat
Televizoare Sony cu ecran curbat
⇒ Vezi si: gama completa de televizoare cu ecran curbat cu diagonala mai mare de 152 cm
⇒ Vezi si: gama completa de televizoare cu ecran cu curbat cu diagonala mai mica de 152 cm
Pareri impotriva TV-urilor cu ecran curbat
1. Curbura amplifica reflexile
Daca ai stat vreodata in fata unei oglinzi curbate, intelegi cum sticla poate distorsiona obiectele reflectate. Acelasi lucru se poate intampla si in cazul ecranelor TV curbate. Orice obiect luminos din camera in special sursele de lumina directa aflata in partea opusa ecranului vor fi reflectate pe o suprafata mai mare decat in cazul ecranelor plate.
Asadar daca esti decis sa-ti cumperi un TV curbat e bine sa ai elemente bune de control al luminozitatii in camera in care vrei sa-l pui.
2. Curbura limiteaza unghiurile de vizualizare
Da stiu ca putin mai sus ziceam ca unghiurile de vizualizare sunt marite insa este vorba de 2 lucruri diferite.
Desi curbura ajuta la pastrarea contrastului si a culorilor chiar si atunci cand privesti din lateral, ceea ce se distorsioneaza este geometria imaginii.
In partea ecranului mai apropiata de tine imaginea pare mai inghesuita decat in partea indepartata. Iar fiindca creierul tau sesizeaza aceasta distorsionare si incearca sa o corecteze, privitul devine devine obositor si neplacut.
3. Ecranele curbate trebuie sa fie mari
Din experienta noastra eficacitatea ecranelor curbate este direct proportionala cu marimea acestora. Beneficiile pe care curbura le aduce imaginii sunt mult mai sesizabile si mai usor de apreciat in cazul TV-urilor cu diagonala mai mare de 65″ sau 165 cm.
4. TV-urile curbate arata ciudat cand sunt montate pe perete
Un TV montat pe perete arata bine tocmai pt. ca este subtire si marginile sunt aproape lipite de perete. In cazul televizoarelor cu ecran curbat tot acest efect se pierde iar acele muchii laterale iesite inafara arata foarte inestetic.
Asadar daca esti hotarat sa-ti achizitionezi un TV curbat ar fi mai bine sa renunti la ideea montarii acestuia pe perete.
Sa-ti cumperi sau nu un TV cu ecran curbat?
Cum ziceam si mai sus, ecranul curbat isi are rostul in cazul televizoarelor cu diagonale foarte mari, de la 165 cm in sus, unde efectele pozitive ale acestei tehnologii sunt mult mai vizibile si acopera in mare parte efectele negative.
Mai intervine desigur si diferenta de pret intre televizoarele cu ecran curbat si cele cu ecran plat, care nu este chiar asa mica.
Insa producatori ca Samsung sau Sony care isi concentreaza incontinuu atentia la imbunatatirea TV-urilor curbate, fac ca acest tip de televizoare sa fie din ce in ce mai cautate si mai apreciate de catre utilizatori.
⇒ Click aici pt. cele mai noi promotii la televizoare curbate (peste 55 de modele noi)